*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
2477 prispevkov • Stran 164 od 1661 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166
 
 
Robi Rob
Uporabniški avatar
bodoča legenda


Prispevkov: 530
Pridružen: 14 Apr 2010, 16:50

Odgovor Objavljeno: 13 Nov 2016, 23:25 

nad 65-75 decibelov se začne kvarit
Tukaj je prostor za vaš oglas
 
 
 
 
volk
Uporabniški avatar
Doniral 2011
Doniral 2011


Prispevkov: 2228
Pridružen: 18 Apr 2005, 13:17
Kraj: ilirska bistrca


Odgovor Objavljeno: 14 Nov 2016, 00:01 

Mitja Jalovec je edini ki me razume pope_
No saj ni tako hudo ker po navadi ni nikogar :mrgreen:
 
 
 
 
protein
Uporabniški avatar
doniral2009
doniral2009


Prispevkov: 557
Pridružen: 02 Jun 2008, 09:04
Kraj: Kranj


Odgovor Objavljeno: 14 Nov 2016, 01:18 

Je, je hudo...ko imaš dobre vaje v nedeljo zvečer.....in je samo slika do torka,pol pa počas tud zvok pride za njo....
Powered by Bogner
 
 
 
 
nordic
one man band


Prispevkov: 60
Pridružen: 06 Nov 2013, 09:54

Odgovor Objavljeno: 14 Nov 2016, 11:55 

He, he ene par dobrih izjav ste navrgli, bom v sredo povedal, če me bo kdo slišal ;)

Igram samo doma, lahko sicer precej navijem, igram pa tudi zvečer, ko že spijo. Imel sem modularca 20w z 8" zv,, pa istega 40w z 10", pa tranzistorca 15w z bolj kvalitetnim 8", zdaj igram 5w lampaša z Celestion 12" zv. Kvaliteta potiho in naglas gre po napisanem vrstnem redu. Poanta - zvok proizvaja zvočnik, ne lampa ali tranzistor. In dober zvočnik igra dobro tudi potihem (v mislih imam hišne combote, ki naj bi bili kostruirani za takšno uporabo).

Če človek nima konstantne izkušnje z vajami/bendom, kjer si lahko da duška, ne vidim razloga, da bi se doma zadovoljil z nečim samo da se sliši. To je edini ojačevalec na katerega igraš in naj bo najboljši, kar si ga lahko privoščiš, ker bo užitek in verjetno tudi napredek v igranju večji.

P.s. včasih so snemali kitare na nizkovatažnih lampaših + mikrofon, zakaj že?
 
 
 
 
Metropolis
Uporabniški avatar
od petručija ata


Prispevkov: 4827
Pridružen: 13 Mar 2006, 00:41
Kraj: Koper


Odgovor Objavljeno: 14 Nov 2016, 16:34 

Waaaaa, skor vsak dan čeknem forum: DOLČAS! En vikend si vzamem fraj: 1 URA BRANJA!!! :mrgreen: laughhard Volk, Dejan: nadcar Lepo, fantje, konkretna debata, ful dobri in zanimivi argumenti oz. izkušnje na obeh straneh! :peace: thumbsup Naj še jaz podam svoje:

Več ali manj poznate moje glasbeno ozadje, tisti, ki ne: clean-a ne jebem, oz. kar je, naj bo čisto (clean, pač :mrgreen: ). Zanima me drive. Tisti iz 80', precej skompresiran (da se z volume pot-om težko sčisti zvok), pa dejmo rečt, zmoderniziran v 2016 (čeprav mi je ravno dva dni nazaj en dejal, da naj že enkrat grem s cajtom naprej - sam potem je že bolje, da kitaro v kot postavim, :lol: ). Ampak tu se šele začne, to je zgolj osnova. V detajlih je hudič, to je že Van Halen pogruntal. :)

Moj prvi feršt je bil Marshall Valvestate 65R. Še danes mi je žal, da sem ga prodal, ampak žal se je začel kvarit... :( Špilal sem nanj v sobi, na vajah, tudi na koncertih. Potiho, na glas. Očitne razlike v zvoku nisem zaznal. Sicer sem zmeraj bil po slovensko fouš sokitaristu, ki je imel večjega brata: VS8080. Ampak bil sem še mlad in sem šele kasneje dojel, da "middle" pot na 8080 (65 ga nima) NI namenjen ZAPIRANJU (zaradi česar sem tudi bil fouš, lol)! :mrgreen: Čez kake 10 let sem se pri prijatelju, s katerim sem dosti časa preživel skupaj, zopet srečal z VS65 in se prepričal, da mi je res lahko žal, da sem ga prodal... Top amp! Na ta feršt od frenda sem tudi posnel svoj prvi solo komad: https://soundcloud.com/simon-ubic/tina-za-volanom
Sklep: dober tranzistorc (ok, tale hibrid, ma bolj kozmetično, kot zares) zveni dobro potiho in naglas.

V vmesnem času, ko sem prodal Marshalla, sem nabavil Ibanezov half stack (TB100H). Zdelo se mi je uber brutalno (waaa, HALF STACK, ne pa pussy combo!), top šit, presence do konca, treble do konca, middle na nulo! Kar nekaj let izkušenj sem potreboval, da sem dojel, da četudi se bom dal na max., se v bendu s takimi nastavitvami NIKOLI ne bom slišal (in tudi drugi me ne bodo). laughhard Odkril sem holy grail kitarskega zvoka: SREDNJI TONI. V pol leta sem v zvezi s tem ferštom ugotovil naslednje: ni slab za začetnika pa za kak death metal al pa novodobne rectifire čebeljnjake. Za kak resen rokerski sound pa tudi z nastavljanjem knofov ni šlo. 1facepalm
Mnogo let kasneje (ko sem se že profesionalno ukvarjal z glasbo) sem se čisto slučajno na odru srečal samo z boxom iz te serije (celo v spotu sem ga ponucal, ko je že lih bil na voljo: https://www.youtube.com/watch?v=L6LZs92Ja-c). Priznam, tudi moj lampaški rack je počepnil... Karkoli sem obrnil, so letale čebele! Takrat sem se naučil, kako zelo pomembni so za dober zvok ZVOČNIKI oz. BOX! icon_eek icon_e_surprised In čisto možno, da tista TB100H glava sploh ni napačna...Moj prvi resen kos opreme je bil dokaj lampaški (+malo digitalij) rack. Doooosti časa sem porabil za nastavljanje zvoka. V sobi, kakopak. Na 2 od 10. Nastavil sem "v nulo"! Ko sem prišel na oder, totalno druga pesem! Jebenti! Nič, ohranit zvočno sliko odra čim bolj v glavi in v sobi potem na pamet pošraufat... Tam, v ene tretjem poskusu mi je uspelo samega sebe naučit kompenzirat to razliko, ki mi še danes pride prekleto prav. IGRANJE LAMPAŠEV DOMA ALI NA ODRU STA DVE POPOLNOMA RAZLIČNI STVARI! Ni pa nujno, da je to drugo slabo... Samo prilagodit je potrebno nastavitve. Sem imel srečo, da sem imel rack z milijon steznim (pretiravam, se razume) eq-jem. Pa še vedno sound v sobi ni bil niti približno tako sočen, poln, zaokrožen, dinamičen ipd., kot na odru. Je pa bil čisto OK za vadit in se nisem sekiral. Karakter zvoka je bil nekako isti.

Sedaj imam upgrade-an lampa rack (2x50W), ki deluje enako, kot če bi imel dvokanalno glavo... Sound na odru je TOP ŠIT (vsaj zame in za vse tonce, s katerimi sem delal). Na odru ga imam odprtega nekje na 30%. Basist, ko pride na koncertu mimo, mi pravi, da je tam nemogoče zdržat. Se strinjam. Res je glasno. Ko sem ga enkrat za foro odprl skoraj "na ful", bobnar ni šel v štric. Nemogoče. Zato igram s čepki (ne penastimi ampak Blackstar filter čepki. Je pa potrebno mal upoštevat faktor spreminjanja zvoka, če imaš čepke. Zvok nastavit BREZ čepkov). Trese me po jajcih, ko igram. Paše. :mrgreen:
V sobi je sound OK, ni pa top šit. Enako, kot pri prejšnjem racku. Sicer tega ne prakticiram (zgolj, kadar nastavljam kak nov sound), ker mi na kraj pameti ne pride, da bi imel doma robo (2x412 kište, rack, pedalboard), ki bi mi jemala plac... Žal nimam (še) bajte. :mrgreen: Vadim preko računalnika.

Ko sem bil študent, sem vadil na tranzistorja (Roland Cube 15). No ja, bolj igral. Vadil sem "na suho", za tehniko drkat je itak najbolje kar brez kakršnegakoli feršta. Sound mi je bil top! Resda precej nekonvencionalne nastavitve za dokaj temen, žameten zvok. Nagainan, ampak zelo gladek in ne kričeč. Vedno sem govoril: "Ah, če bi imel tak zvok na odru...". Zdej ga, hvala Bogu, imam. Ampak samo na odru. Potiho ne (glej prejšnji odstavek).
Danes mi Roland stoji v kotu že par let. Odkar sem odkril Guitar Rig in podobne računalniške programe. Vmes sem ga še na špile nosil, da sem se malo ogrel v bekstejđu, danes niti tega ne počnem več, odkar imam Iphone s priključkom za kitaro in slušalke...

Z bendom dandanes vadimo tako, da ima bobnar elektronske bobne, jaz furam signal direktno ven iz preampa (ima neko kompenzacijo eq-ja v ta namen), vsi v mešalko in nato ven na slušalke. Zvok ni zanič, snemamo lahko boljše demote, kot so delali plate 30 let nazaj (in predvsem: HITREJE). Ni pa lih top šit sound (govorim za kitaro) ampak se sliši, kam pes taco moli. Za demo je ok. In za vaje tudi. Ima pa še to prednost, da uporabljam isti setup na vajah in na odru, kar je ob poplesavanju po pedalboardu ključnega pomena za "plesno" motoriko in spomin. Tudi to je vaja. icon_e_smile

sklep 1:
Zvok je za dobrega kitarista res picajzlasta reč. In tu se strinjam z vsemi, ki pravite, da je lampe enostavno treba terat, da feršt zapoje res tako, kakor mora. Po drugi strani je ta razlika (vsaj pri meni, ki imam dokaj "nakompresiran drive" feršt. Najbrž je pri tistih, ki date dosti na dinamiko feršta, se igrate z volume potom, druga pesem) sicer res precejšnja, ampak ne odtehta tega, da bi rekel, da zaradi tega pa zdej ne bi igral tega v sobi. Še vedno raje, kot prek računalnika... Karakter feršta ostane tudi na nizki glasnosti. Je pa res, da imam to srečo, da svoj kitarski ego potešim na odru. Če ne bi imel možnosti igrat NA GLAS, priznam, da bi verjetno razmišljal drugače in bi se bolj ubadal z zvokom v sobi...

in še sklep 2:
Že od vsega začetka, kar se ukvarjam z igranjem štromarce, sem sanjal o stackih, ferštih, odrih ipd. Že takoj na začetku bi najbrž hotel imet 3 marshalle pa 6 boxov.
Ko se ozrem nazaj, se mi marsikak vidik takratnega razmišljanja zdi smešen in neumen, ampak vseeno ugotavljam, da ne bi NIČ SPREMENIL! Vsak kos opreme je nekaj doprinesel v mozaik mojega dojemanja kitarskega zvoka in zvoka, ki ga trenutno gonim po studiih in odrih. Gre za organsko stvar, razvijanje. Dosti sem se naučil o frekvencah, o soundu, o soundu kitare, predvsem pa o soundu kitare V BENDU. Vse to na podlagi neprecenljivih IZKUŠENJ. Na napakah se učimo. Jaz sem se na svojih dosti. :peace:

mafijc_
 
 
 
 
ferenc
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 241
Pridružen: 03 Apr 2014, 19:48

Odgovor Objavljeno: 15 Nov 2016, 11:54 

lp,

sicer mi je vmes zbrisalo post (včeraj), morda me cenzurirajo ;)

Razkladal sem, kako na zvok ojačevalec vpliva sorazmerno z drugo robo - od lesa kitare (še najmanj vpliva), do magnetov, kablov in pa ključne stvari: boksa (zvočnikov). Pa mi je zbrisalo post.

Na to temo se skoraj diplomiral in lahko rečem da je dojemanje zvoka pravo šele ob 212 (112 je pač fokusiran, 212 se že razprši) in pa ob pravih zvočnikih. Tu pa šteje vse, od občutoljivosti (zakaj ne delajo manj občutljivih, mi ni jasno) do namernih napak (da križamo občutljivi V30 in bistveno manj občutljivi g12t75)... in seveda lamp (ne bi verjel, če ne bi sam izkusil, to je po moje najbolj bistven korak do lastnega zvoka).

Jaz lahko samo to rečem: v30 in g12t75 - isti karakter, je midscoop razlika, a karakter je isti. Greenback - čist druga zgodba, ne nujno slabša ali boljša, pač druga. Isto z magneti (probal ohoho). Od tu lahko sklepam na splošno: najdi si svojo kombinacijo.

NI samo amp - jaz sicer tdrim lampaš ali nič - vse je. In vsak ima svoj feeling. Jaz sem happy, da imam JVM in Laney GH50L, ki sta oba točno tak raj z hočem: čist drive, brez prekomerne zasičenosti - da renči ko stekel pes. Na JVM mi je to ratalo s skrbno izbiro pred in powerlamp, na Laney pa niti ni blo treba, ker je pač tak enokanalc.

I na koncu: pure nickel strune. Se pozna, se bolj razglašujejo, ampak imajo tisti twang.

In zato je treba imet keš, menjat, dilat ... da na konc lahko igraš tisti ii-V-I

Kar hočem povedat je: treba se je zabavati s tem, noben od nas ne bo na Wembleyu igral in če se jaz samo spomnim s kakšnim sranjem smo špilali 20 let nazaj... danes pa dobiš tedanje top lampaše za smešno ceno... in ker imam cca 20 let starga laney in sodobnega JVM, mirno lahko rečem, da JVM dejansko ni vreden te razlike v ceni, ker zvok je tudi na 4x cenejšem. Fantje, go for it, bog ve: mogoče bo pa prav vam Bugera pasala, dokler ne probaš ne veš. Ker ja, prvi valvestati so bili dobri - pa se pordajajo za drobiž.

TO, da pa rabljen trg pri nas ne vidi realnosti v tujini (nizek funt !!!!) nas pri tem malo ovira, ampak... 20 let nazaj so bile sanje kaj iz tujine dobit. Danes imam od 6 kosov opreme (brez pedalov) samo eno glavo iz SLO.

Časi so amaterjem naklonjeni!

f
 
 
 
 
gibsonlespaul
terasna legenda


Prispevkov: 106
Pridružen: 13 Feb 2012, 21:17

Odgovor Objavljeno: 16 Dec 2016, 21:43 

Skrbno sem prebiral zanimivo in tudi zelo kvalitetno izmenjavo mnenj.
Igram prakticno samo doma na kvalitetne lampase in sem na osnovi debate pobrskal po internetu ter odkril zanimive posnetke o Marshall Lead 12 tranzistorcu iz 90 let.
Parkrat sem hotel nabaviti malega tranzistorca,pa sem se po preizkusu vedno premislil,ceprav je slo za malo denarja.
Danes sem dobil Marshala in bil prijetno presenecen predvsem zaradi enostavnosti in zvoka.
Oglejte si posnetke na you tube.
Za moj okus best value for money .
Ali so pred 25,30 leti delali stvari drugace?
 
 
 
 
Robi Rob
Uporabniški avatar
bodoča legenda


Prispevkov: 530
Pridružen: 14 Apr 2010, 16:50

Odgovor Objavljeno: 16 Dec 2016, 22:13 

tudi valvestate 8100 je super
Tukaj je prostor za vaš oglas
 
 
 
 
erted45
bobnar


Prispevkov: 19
Pridružen: 02 Maj 2017, 22:28

Odgovor Objavljeno: 08 Jul 2017, 23:28 

Zdravo,

imam eno prošnjo za pomoč oz. priporočilo za ojačevalec / ojačevalce, ker sem se znašel v taki, smešni situaciji.

Najprej situacija: sem hobi kitarist in basist - igram za svoje lastno veselje, v svoji sobi, torej ne nastopam in ne snemam. Večinoma le bolj jammam ob svojih priljubljenih komadih, včasih pa skušam tudi sam spacati skupaj (sem samoučenjak).

Trenutna oprema je sledeča, imam Ibanez RG350M kitaro in Warwick RB Streamer Standard 4 bas. Ojačevalec je Engl Gigmaster 15 kombo (nekaj časa je bil na prodaj).

Engl je sicer kar mašina, problem je da, vsaj za moja ušesa, enostavno ne premore zadostne distorzije za stil muzike, ki ga špilam - metal in hard rock. Poleg tega je dokaj tog kar se tiče raznih efektov. Skratka, rabil bi ga dopolnit z enim pedal boardom, ampak to mi ne diši preveč, ker je kar znaten strošek. Potem je tu seveda še bas, ki ga ne morem peljat čez Engla, torej ga trenutno igram "na suho".Engl zato zadnje čase počiva v omari (razlog zakaj sem ga proajal), nadomestil ga je pa poceni USB kabel in razne računalniške simulacije ojačevalcev. Zato debatiram kaj storiti. Med opcijami mi je sledeče:

1. Prodam Engla in kupim nekaj kar je zmožno peljati in kitaro in bas, poleg tega pa zadovolji vse moje zvokovne želje; tu se gre predvsem za to, da bi Engla zamenjal za Yamaho THR10(x). Ta opcija je tudi cenovno najbolj idelana, saj sem bolj ali manj na nuli.

2. Obdržim Engla in ga uporabljam kolikor pač ga (trenutno bolj malo oz. skoraj nič) in dodam nek ojačevalec za bas, potem pa po možnosti dodajam pedale Englu; ta opcija je gladko najdražja, za ojačevalec za bas ne bi rad dal več kot 250eur. Vse tole se mi nekako ne zdi, ker res tako malo igram da se mi po mojem ne splača vlagat tako hudih denarjev.

3. Prodam Engla, si kupim set zvočnikov, zvočno kartico in nek program, npr. Bias FX; s tem spet pokrijem vse svoje zvokovne potrebe, malce me moti edino le to, da sem potem praktično fiksiran na eno lokacijo, kar je malce nerodno glede na to, da se kot študent furam iz in v Ljubljano. Če že bi raje vzel tisto Yamaho, ki ima itak funkcijo povezave z računalnikom.

Tako nekako gledam na situacijo. Ima mogoče kdo kak drugačen predlog? Kakorkoli že, vložil ne bi rad več kot 250eur, če se mi res blazno splača bi dodal še 50eur, torej max. 300eur.

Upam da moja prošnja oz. situacija ni preveč čudaška in mi boste znali pomagat.
Hvala :)
 
 
 
 
Mitja Jalovec
Uporabniški avatar
terasna legenda


Prispevkov: 107
Pridružen: 18 Sep 2016, 13:54

Odgovor Objavljeno: 09 Jul 2017, 09:57 

če ti zvok engla ne ustreza se na tvojem mestu nebi ukvarjal več z njim. kupovat distortion pedalčke in iskat pravo varianto za 15w tranzistor se mi zdi škoda denarja. eno zvočno + program + zvočniki pa si za sobno rabo rešil zadevo. tu po forumu je o tem bilo že pisano, se ti splača najt temo. engla pa imej na tisti lokaciji, kjer se manj zadržuješ. če se ti da tovorit računalo z opremo v Lj. in nazaj ga pa prodaj...
 
 
 
 
erted45
bobnar


Prispevkov: 19
Pridružen: 02 Maj 2017, 22:28

Odgovor Objavljeno: 09 Jul 2017, 13:14 

Sem enakega mnenja kar se tiče Engla (ki je lampaš, btw :) ). Žal ne zveni kot bi rad, kar se mi zdi malce smešno, glede na to da je Engl.

Zaenkrat imam plan it v trgovino sprobat Yamaho in pa direktnega konkurenta, Blackstar ID Core BEAM. Če bo zvok ok bom verjetno vzel, sicer bo padla zvočna. Bi pa nekako raje imel samostoječi amp, da ne rabim stalno čepet pred računalnikom.

Engl gre pa nazaj v prodajo. Če bo šel bo, sicer ga pa pač obdržim. Mogoče mi bo pa še kdaj prišel prav :)
 
 
 
 
Mitja Jalovec
Uporabniški avatar
terasna legenda


Prispevkov: 107
Pridružen: 18 Sep 2016, 13:54

Odgovor Objavljeno: 09 Jul 2017, 13:56 

lampaš je? pa poizkusi ga boostat s kakim overdriveom... lahko da bi tako rešil na poceni način...
 
 
 
 
erted45
bobnar


Prispevkov: 19
Pridružen: 02 Maj 2017, 22:28

Odgovor Objavljeno: 09 Jul 2017, 14:06 

Jap, lampaš.

O overdrive pedalu sem pa že razmišljal ja, ampak tole je spet kar investicija - gledal sem npr. Maxon OD808, ki stane okoli 100eur rabljen. Rad bi prej probal, da vidim kakšna je razlika, žal pa ne poznam nikogar ki bi mi lahko posodil pedal.

Potem je pa tu seveda še problem bas kitare. Nekaj časa sem mislil, da bi si našel samo glavo in jo peljal skozi zvočink od Engla, vendar berem, da to mi pretirano pametna ideja, če nočeš menjat zvočnika.
 
 
 
 
volk
Uporabniški avatar
Doniral 2011
Doniral 2011


Prispevkov: 2228
Pridružen: 18 Apr 2005, 13:17
Kraj: ilirska bistrca


Odgovor Objavljeno: 09 Jul 2017, 14:47 

Igral sem že takega ENGLa kot ga imaš. Meni je pa to edini ENGL ki bi ga sploh imel. Ni se mi zdel slab.

Fora je ta, da sedaj imaš že soliden ojačevalec tako, da ne vem če se boš lahko sprijaznil z modeling ampi. Probaj. Če ti je Yamaha všeč si zmagal.

Če hočeš ENGLa obdržat (če hočeš imet band zna bit ENGL že v redu stvar, za Yamaho pozabi) lahko kot si sam ugotovil dodaš pedal, sploh ne rabiš gledat najdražjih, za 50€ lahko dobiš tudi kak soliden drive rabljen pedalček. Lahko menjaš tudi magnet v kitari. Sploh bi mogoče bila to dobra stvar glede na to kaj imaš doma.
Lahko kupiš overdrive pedal "OD808 stil" in boostaš drive kanal, lahko pa vzameš en močnejši pedal in ga vključuješ na clean kanalu Engla.
Odvisno kaj želiš, in koliko se ti Englov zvok dopade trenutno. Mi je pa čudno da ti je premalo gaina,...sploh za hard rock bi original amp moral it komot skozi.

Bas ojačevalec pa dobiš tudi kje poceni.

Lahko se poigraš z računalnikom, vendar tam boš tudi kmalu želje po dobrih zvočnikih, pa zvočno, pa kup šravfanja, gonilnikov.....ne vem, jaz vem da bi to sovražil. Ko se mi zahoče prižgem amp in igram.

P.s.: možnosti imaš neskončno:)
 
 
 
 
Mitja Jalovec
Uporabniški avatar
terasna legenda


Prispevkov: 107
Pridružen: 18 Sep 2016, 13:54

Odgovor Objavljeno: 09 Jul 2017, 15:15 

se strinjam z volkom. boss super overdrive npr. lahko dobiš za majhen denar in te reši. če si kje na obali lahko prideš mimo in sprobaš. lahko pa odneseš v kako trgovino in tam sprobaš. po navadi ne komplicirajo.
 
 
2477 prispevkov • Stran 164 od 1661 ... 161, 162, 163, 164, 165, 166
 
 
Pojdi na: