*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
8 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
zhigatsey
bobnar


Prispevkov: 6
Pridružen: 11 Jan 2016, 13:33

Odgovor Objavljeno: 18 Mar 2020, 15:36 

Pozdravljeni,

kitaro s premori igram že od najstniških let, vendar nikoli nisem zagrizel v glasbeno teorijo. Kar sem se naučil sem se naučil na pamet in to potem igral. Moj cilj je zaenkrat, da bi lahko na izi improviziral ob kakšnem blues chord progressionu... Pač všeč mi je blues... Nabavil sem si Music Theory knjigo od Tom Kolba in zadeve so mi jasne, problem imam kako to sprabiti v igranje... Namen se imam naučiti pentatonic minor lestvico oz. blues lestvico... Nekako sem mislil takole... Najprej se moram naučiti kateri toni so sploh na ubiralki... Zaenkrat takoj vem do 5 freta potem pa moram že malo pomisliti,Naučim se positione lestvice in preigravam lestvico na različnih pozicijah in za različne key-e. Vprašal pa bi vas na kakšen način se je najbolje to učiti, da bi se mi sčasoma fretboard "odklenil" in bi lahko zaleč improvizirati. Nekateri pravijo, da ob preigravanju izgovarjaš imena tonov, ki jih igraš. To pri meni ne deluje ravno dobro, kajti potem te tone poznam že na pamet, vendar še vedno točno ne vem kje točno se trenutno nahajam. In tudi to mi ne bo pomagalo ravno, ko bom isti shape igral v drugem key-u. Ali naj se lestvice učim po zaporednih št. tonov, ki so v lestvici ali po imenih intervalov glede na root (to se mi zdi uporabno tudi pri sestavljanju akordov on the fly ob igranju, valda se ne bom učil, da je c-dur sestavljen iz C E in G ampak iz root, major 3rd in major 5th kajne)? Ali vi ko improvizirate v vsakem trentku veste za posemezen ton, kako se imenuje in kje v lestvici se nahaja ali imate pač v glavi samo shape in mogoče poznate kje so root-i? Torej kako naj se učim te lestvice, da bi nekako ob igranju vedel kje točno v lestvici se nahajam...

In še eno pod vprašanje... Ni bolj zabavnega kot kakšen improviziran jam session ali je tako... Kje je ta zabava, če igraš v orkestru kakšno violino in se moraš vedno držati notnega zapisa? Ali ni to dolgočasno? Cilj igranja v orkestru je najbrž perfekcija odgiranega in tukaj ne vidim nekega užitka in zabave...

Hvala za odgovore...
 
 
 
 
Leon
Uporabniški avatar
stompbox freak


Prispevkov: 9002
Pridružen: 30 Okt 2005, 20:48
Kraj: Murska Sobota / Ljubljana


Odgovor Objavljeno: 18 Mar 2020, 16:44 

Problematika, s katero se soočajo skoraj vsi, ki h kitari pristopajo na način, kot ga opisuješ.

Glasbena teorija je podlaga, ki ti da orodja razumevanja glasbe, ne pa glasbenih idej in čutenja. Dobro je znati oblike in lestvice in tone, vendar to obravnavaj kot poznavanje besed in abecede, kadar želiš pisat pesmi. Za samo vsebino - linije, ideje, improvizacijo, igranje - je potrebno čim več poslušanja in igranja, učenja linij iz glasbe, ki ti je blizu (to bo tvoja osnova, tvoj temelj za glasbeno izražanje). Če želiš strukturiran pristop in usmerjanje, ti priporočam še najlažjo pot - da si najdeš dobrega učitelja.

Igranje v orkestru izhaja iz mojstrovanja posamezne pesmi - nekomu je to dolgočasno, drugemu v veselje.
 
 
 
 
zhigatsey
bobnar


Prispevkov: 6
Pridružen: 11 Jan 2016, 13:33

Odgovor Objavljeno: 18 Mar 2020, 20:39 

Ok, to mi je jasno, da moram čim več poslušati in igrati npr. v mojem primeru recimo poskušam zaigrati določen blues lick, ki mi je všeč mogoče v različnih key-ih kako zveni in ga potem apliciram v moji improvizaciji... Ampak še vedno ne vem točno kaj kitaristi razmišljajo med improvizacijo... Predstavljam si takolo imamo nek chord progression v določenem key-u npr. E minor in kitarist ve da bo začel npr. improvizirati v pentaton lestvici in kaj se potem zgodi? Kitarist pozna shape-e te lestvice oz. jih je vajen in začne aplicirati predhodno naučene licke, vmes izvaja razne prehode gori doli po vratu, pazi kateri toni najbolj sedejo na določen akord in nekako zgradi zgodbo z zasnovo vrhom in razpletom... In kaj če je naslednja pesem v drugem key-u pač premakne shape-e v drug key in igra po istem kopitu naprej? Ali je čisto nekaj drugega v možganih kitarista. Kar se tiče učitelja sem si nabavil npr. tečaj od primoža grašiča in tam najprej preigravaš major minor lestvice v vseh key-ih (kar je malo dolgočasno) zato tudi sprašujem kdaj se ti odklene fretboard in svobodno igraš kar se ti zahoče? Kajti pri Primožu Grašiču se to najbrž zgodi takrat, ko znaš zaigrati lestvice v vseh keyih. In tudi Grašić pravi, da ob igranju lestvic zraven ponavljaš tone, ki jih igraš, vendar jaz ne vidim ravno pointa v tem oz. mi ta način med igranjem še vedno ne pove kje točno v lestvici se nahajam... Ali res lahko kdaj improviziraš tako, da zaigraš na kitari tiste tone, ki se ti pojavijo v mislih brez da bi mislil na razne lestvice akorde ipd, ali je fora v prednaučenih lickih, frazah ipd...
 
 
 
 
Leon
Uporabniški avatar
stompbox freak


Prispevkov: 9002
Pridružen: 30 Okt 2005, 20:48
Kraj: Murska Sobota / Ljubljana


Odgovor Objavljeno: 18 Mar 2020, 22:58 

Na forumu je težko to razlagat, res je bolje, da morda najdeš neposredno učitelja.

Vse, kar naštevaš, da delaš, je pristop iz razumevanja; ne pa pristop z glasbenim izražanjem, kar je tisto, kar želiš. Ne vem, kakšen princip ima Grašič, ampak to, da zraven ponavljaš tone, je pravi pristop... vendar ne imena tonov, temveč same tone, da jih v glavi poješ. Da držiš linijo v glavi, imaš notranji glas. Iz tega potem delaš licke, linije, ideje. Da v glavi zapoješ to idejo še preden jo zaigraš. Nekaj tega razlagam v svoji seriji Fret Tips, nočem še tukaj smetit pretirano z njo (https://www.youtube.com/channel/UCY_C8K ... oZ1vQEnzvg) - brezplačna, nesponzorirana vsebina.

Glavna poanta je, da poslušaš pesmi, ki so ti všeč in skinevaš linije - kitarske, vokalne, saksofonistične, violinske, klavirske... karkoli ti zveni super, to odigraj na kitari in ponavljaj, ponotranji. Ko čez akord začutiš, da bi rad zaigral linijo, ki jo znaš in paše čez, potem je to prvi korak. Da izhajaš iz tega čuta, vzgiba, iz tega da ti to zveni prav. Potem počasi nizaš skupaj ideje, licke.
 
 
 
 
Mitja Jalovec
Uporabniški avatar
terasna legenda


Prispevkov: 136
Pridružen: 18 Sep 2016, 13:54

Odgovor Objavljeno: 19 Mar 2020, 02:05 

Teorija je super zadeva. Lahko ti razširi spekter izražanja... Solo je kot bi hotel napisat eno zgodbico. Lahko je taka enostavna, lahko je bolj zakomplicirana. Zdaj če imaš večji besedni zaklad, bolje boš lahko napisal kar čutiš oz. lepše boš to povedal.

Rabiš pa predvsem prakso. Trening, trening, trening... pol počasi pride samo.

Jaz, ki nisem nek talent, sem na primer potreboval kar nekaj časa, da sem prišel do tega, da solo ni "predrkavanje" lestvice gor in dol. S tem ne poveš nič. To je kot da bi hotel napisat stavek in bi pisal ABCČDEF... Kot je napisal Leon, frazo moraš nekako začutit v glavi. Moraš si jo zapet v mislih in to spravit na vrat kitare.

Imaš srečo, da ti je všeč blues, kjer je to dosti lažje naredit kot pri jazzu ali kakemu tehničnemu death metalu.

Na ytubu imaš ogromno backing trackov. Izberi si enega s srednjim tempom in igraj čez. Igraj in igraj, sprobavaj ideje in če ti je kaka všeč, lahko gradiš iz nje dalje. Pomembno je tudi, da daš komadu dihat. Da ne soliraš brez prestanka. Malo se ustavi, prisluhni komadu in nekaj povej. Solo je kot pogovor. Nihče ne mara ljudi, ki govorijo in ti ne pustijo do besede. Nekaj povej, prisluhni kaj ti komad ponuja in spet kaj povej.

Drugače pa je Leon v eni Fret Tips epizodi naredil zelo le prikaz, kako lahko backing track narediš tudi sam z Looperjem.
 
 
 
 
gibsonlespaul
predskupina


Prispevkov: 156
Pridružen: 13 Feb 2012, 21:17

Odgovor Objavljeno: 19 Mar 2020, 21:11 

Zelo lepo povedano,bravo!
 
 
 
 
zhigatsey
bobnar


Prispevkov: 6
Pridružen: 11 Jan 2016, 13:33

Odgovor Objavljeno: 25 Mar 2020, 14:57 

Hvala za vse nasvete!
 
 
 
 
Mitja Jalovec
Uporabniški avatar
terasna legenda


Prispevkov: 136
Pridružen: 18 Sep 2016, 13:54

Odgovor Objavljeno: 25 Mar 2020, 18:43 

zdaj ko smo bolj doma, sem se spomnil in zavrtel DVD blues master lesson/intervju z B.B. Kingom! Se dobi tudi na youtubu (tisti v petih delih). Odlična zadeva za premeditirat. Vsaj meni je res ful všeč. Vsakič ko ga pogledam, se naučim kaj novega.
 
 
8 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Pojdi na: