*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
10 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Luco
bobnar


Prispevkov: 9
Pridružen: 01 Nov 2007, 21:22

Odgovor Objavljeno: 25 Avg 2010, 16:31 

Živjo!

Imam eno vprašanje. Zoom g9.2tt je zelo v redu multiefekt, a najbolj me moti to, da se nikakor ne morem znebiti šumenja (oz. drugače rečeno, nadleženga praskanja). To mi hodi tudi napoti k temu, da si poiščem boljši zvok. Kako se znebim šumenja? Ali je kaj narobe z mojo opremo? Če se dotaknem strun, se šumenje zmanjša (kot da je ozemljitev slaba :P). Drugače igram na Peavey Valve King 212, kitara pa je Gibson Explorer 76 EB.
 
 
 
 
nix
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 499
Pridružen: 15 Jun 2007, 12:48

Odgovor Objavljeno: 31 Avg 2010, 12:30 

Zdravo.

Tudi sam imam g9.2tt ampak ga uporabljam v večini primerov samo za snemanje. Z njim se da dobiti zelo kvalitetne drajve in modulacijske efekte. Ja šum je največkrat prisoten takrat kadar je na efektu, ki ga uporabljaš gain nad določenim nivojem. Pri teh digitalnih zadevah je tako, da imajo nekaj kvantizacijskega šuma potem pa še vse ostalo kar pride zraven zaradi šuma na nekvalitetnih lampah itd... hi gain vhodna stopnja tako zadevo samo še poslabša. Če se hočeš znebiti šuma pri hi gain nastavitvah boš moral skoraj zagotovo uporbiti ZNR noise reduction ali pa katerga od ostalih dveh DirtyGate, NoiseGate itd... Lahko poskusiš zamenjati kabel ampak kaj velike spremebe najbrž ne bo. Dvomim, da je ostala oprema problematična. To tko je pri teh mfxih.

(za v živo je najboljše: Kitara + kakšen pedalček + amp = FTW. :punk: )

lp
 
 
 
 
Bipo Larni
Uporabniški avatar
Surf kavboj


Prispevkov: 7126
Pridružen: 13 Jan 2005, 02:52
Kraj: Celje


Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 09:18 

Zoom ima probleme s svojimi napajalniki. Imam R16 in na napajalniku grozno šumi, če pa ga napajam iz baterij, je pa čisto tih. Enako kot pri tebi je problem z uzemljitvijo. Mogoče bi kak drug napajalnik pomagal?
 
 
 
 
nix
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 499
Pridružen: 15 Jun 2007, 12:48

Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 09:31 

Napajalnik za Zoom g9.2tt je 12V AC (izmenična napetost) tako, da je usmerjanje in stabilizacija realizirana v samem zoom g9.2tt, kar ne bi smela biti nobena težava. Zatorej noben drugi napajalnik ne bo kaj dosti izboljšal zadeve. Napajanje je samo izmenično brez linije za ozemljitev, tako da tudi ground loopa praktično ne more biti.

Žal je tako, da (vsaj zoom) ko gain povečaš sploh na kakih hi gain presetih zadeva kar močno šumi, zato pride v poštev noise gate, ZNR, itd.. ampak to potem ni več to. Dosedaj me še ni prepičala ena digitalna zadeva toliko kot analogna.

@Bipo: A si mogoče preveril, če imaš napajalnik, ki deluje po principu switcherjev (ponavadi tudi piše gor kakšna besda s korenom switch___? ( so manjši in lažji od klasičnega) Switcherji so namreč velik izvor šuma in je velika večina tistih za 5€ tako šlampasto narejeneih, da nisi primerni za kitarske efekte.

Lp
 
 
 
 
Bipo Larni
Uporabniški avatar
Surf kavboj


Prispevkov: 7126
Pridružen: 13 Jan 2005, 02:52
Kraj: Celje


Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 09:45 

Sigurno je switching, ampak je originalni Zoomov. Problem je v uzemljitvi. Bral sem, da brnenje izgine, če gor priklopiš (je 8 kanalni snemalnik) še kako napravo, ki ima svojo uzemljitev. V glavnem zdaj furam na NiMH baterije in sem zelo zadovoljen. Napajanja preko USBja pa še nisem preizkusil.
 
 
 
 
nix
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 499
Pridružen: 15 Jun 2007, 12:48

Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 11:17 

Ja switcherji so "pujsi" kar se napajanja tiče. Sej ponavadi je v napravah še dodatna regulacija in filtriranje ampak...

Ampak kolikor vidim ima Zoom R16 AC napajanje torej bi moral biti zraven klasičen adapter z AC - izmenično izhodno napetostjo, kar ne bi smela biti težava ker to ni switcher. Switcher, ti da DC napetost in je običjano manjši ter lažji - ker je notri manjši transformator (drugačen princip delovanja kot pri klasičnem).

Probaj še en trik... vse kar imaš priklopljeno na štrom daj v isti podaljšek ali razdelilec, zato da bodo vse naprave na istem potencialu kar se ozemljitve tiče. Kolega je namreč imel problem če je Wurlitzer klaviature vštekal na Fender Twin Reverba. Imel je strašanski brum in največja napaka, ki jo je naredil je bila, da je bil wurlitzer vklopljen v drugo vtičnico kot Twin reverb. Zaradi tega je prišlo do ground loopa in posledično bruma ter vse svinjarije. Rešitev je seveda zelo enostavna - razdelilec pa oboje v skupni razdelilec in na vtičnico. V tem primeru imata napravi enak potencial ozemljitev in ni ground loopa. Aja pa če uporabljaš zadevo na prenosniku odklopi prenosnik iz adapterja ali še bolje odstrani adapter od prenosnika in vtičnice (to tud šumi da je kar hudo), da bo prenosnik na bateriji.

Težava je namreč potem v masah naprave. Recimo tvoj mikser ima svojo GND (ki zaradi adapterja ni zvezan na ozemljitev) in ti masa mešalke plava na nekem potencialu, medtem ko inštrumenti ali pa feršterkerji ki jih vklopiš na mešalko pa imajo spet svoj potencial. Razlika potencialov med masami včasih znaša tudi 80-100V. In tam kjer je potencial pa vmes povezava bo zagotovo tekel tok in to povzroča v avdio signalih šum itd...

Glede na to da praviš, da imaš zadevo rešeno tako da uporabljaš baterijo pa mi deluje da imaš težavo z ground loopom. Baterije rešijo te težave ja ampak tudi metoda opisana zgoraj, ni edina je pa ena izmed možnih rešitev tvoje težave.
 
 
 
 
Bipo Larni
Uporabniški avatar
Surf kavboj


Prispevkov: 7126
Pridružen: 13 Jan 2005, 02:52
Kraj: Celje


Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 11:21 

R16 ima DC 5V, 1A napajanje ;). Brum se pojavi, ko vštekam kitaro in zmanjša, če se dotaknem kovinskih delov na kitari. Razen kitare in napajalnika ni v Zooma vštekano nič drugega (ok, slušalke so še :)).
 
 
 
 
nix
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 499
Pridružen: 15 Jun 2007, 12:48

Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 11:37 

Pardon. Mal me je zmedlo, ker majo vsepovsod različno označeno. :oops: my bad..

Power Requirements : AC adaptor (DC5V/1A/center positive) or AA size

Res je. :D


A maš single coil magnete? To meni pri fenderci isto dela. SC vlečejo vse od monitorja pa kar "čutijo" v sobi... :S
 
 
 
 
Bipo Larni
Uporabniški avatar
Surf kavboj


Prispevkov: 7126
Pridružen: 13 Jan 2005, 02:52
Kraj: Celje


Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 12:32 

Ja, so SC, ampak ruženje od SCjev je sprejemljivo. Ruženje od napajanja ni.
 
 
 
 
nix
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 499
Pridružen: 15 Jun 2007, 12:48

Odgovor Objavljeno: 14 Okt 2010, 14:32 

Aha, ja razumem. Nadležno ja. Jaz imam zvočno napajno iz USBja in tam nimam težav, kjub temu da omogoča tud GND lift se mi ga dosedaj ni bilo treba poslužiti. A si mogoče probal kakšen drugačen adapter s podobnimi nazivnimi vrednostmi?
 
 
10 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Pojdi na: