*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
125 prispevkov • Stran 3 od 91, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9
 
 
Diodibuh
Uporabniški avatar
Doniral 2013
Doniral 2013


Prispevkov: 7301
Pridružen: 18 Okt 2004, 23:04
Kraj: Ilirska Bistrica


Odgovor Objavljeno: 14 Nov 2007, 21:09 

seveda.
razlika med 58 in 57: 58 ima malo vecjo membrano, 57 gre pa 10 Hz nizje.
in to je vse.
ti kar uporabljaj 58 in veselo snemaj ;)
 
 
 
 
dark_wizard
kitarski heroj


Prispevkov: 1340
Pridružen: 28 Apr 2005, 12:45

Odgovor Objavljeno: 14 Nov 2007, 21:52 

Hvala!

Mam sposojen mikrofon, kabel in računalnik, zdaj pa rabim samo še znanje :lol:
 
 
 
 
Bipo Larni
Uporabniški avatar
Surf kavboj


Prispevkov: 7126
Pridružen: 13 Jan 2005, 02:52
Kraj: Celje


Odgovor Objavljeno: 15 Nov 2007, 00:45 

Diodibuh napisal/-a:
seveda.
razlika med 58 in 57: 58 ima malo vecjo membrano, 57 gre pa 10 Hz nizje.
in to je vse.
ti kar uporabljaj 58 in veselo snemaj ;)

Si siguren, da je razlika v velikosti membrane in ne samo v mrežici in nastavku za pritrditev mreže? SHURE FAQ

Frekvenčni odziv pa je sigurno različen.
 
 
 
 
Diodibuh
Uporabniški avatar
Doniral 2013
Doniral 2013


Prispevkov: 7301
Pridružen: 18 Okt 2004, 23:04
Kraj: Ilirska Bistrica


Odgovor Objavljeno: 15 Nov 2007, 09:46 

http://www.shure.com/stellent/groups/pu ... csheet.pdf
http://www.shure.com/stellent/groups/pu ... csheet.pdf

frekvencno sta si zelo podobna, edino tam pri 6 kHz je SM 57 malo bolj naspicen. ker pa gredo kitarski zvocniki vecinoma do 5 kHz, naceloma ta podatek ni pomemben.
glede membrane: nikjer ni podatka, bom danes zvecer vzel meter v roke in izmeril ;)
 
 
 
 
zmatej
Uporabniški avatar
kitarski heroj


Prispevkov: 1219
Pridružen: 30 Nov 2005, 18:30

Odgovor Objavljeno: 15 Nov 2007, 17:25 

Jst tud mislim da je razlika sam v kapici, notranji del mikrofona pa je enak - se mi zdi da sem nekje slišal to.. icon_e_ugeek
 
 
 
 
Jur
Uporabniški avatar
terasna legenda


Prispevkov: 110
Pridružen: 03 Feb 2005, 21:49
Kraj: Škofja Loka


Odgovor Objavljeno: 23 Nov 2007, 23:05 

Diodibuh napisal/-a:

frekvencno sta si zelo podobna, edino tam pri 6 kHz je SM 57 malo bolj naspicen. ker pa gredo kitarski zvocniki vecinoma do 5 kHz, naceloma ta podatek ni pomemben.
glede membrane: nikjer ni podatka, bom danes zvecer vzel meter v roke in izmeril ;)


Ravno v tem je štos da frekvenčni obsegi niso popolnoma enaki in hvala bogu da nista.
ZMatej ravno notranji del mikrofona ni enak, membrani sta precej različni.

LP Jure
 
 
 
 
Ploki
Uporabniški avatar
doniral 2012
doniral 2012


Prispevkov: 3937
Pridružen: 19 Avg 2004, 09:44
Kraj: Velenje-LJ


Odgovor Objavljeno: 24 Nov 2007, 11:06 

Citiram:
Bruce Bartlett
07-29-2000, 21:31
I was a microphone engineer at Shure.

The SM57 and SM58 are essentially the same, except that the SM57 was intended mainly for instruments and the SM58 for vocals. The SM58 has a ball grille that acts as a pop filter. The two mics have the same proximity effect at the same miking distance.

Because of its smaller grille, the SM57 lets you get closer to it for more bass boost. But if you are 2 inches from the diaphragm in either mic, they have the same bass boost.

They have a slightly different response at high frequencies because of the acoustical effects of the different grilles.

Hope this helps...

se pravi, ista drobovina drugo truplo.
drgac pa men osebno SM57 gre malo na jetra... ni mi vsec na mojem boogieju pa pol na v30 zvocniku. cist prevec mid-heavy zadeva izpade pa nek sitn peak ma
 
 
 
 
Oz
Uporabniški avatar
bodoča legenda


Prispevkov: 543
Pridružen: 14 Avg 2004, 21:09
Kraj: Ljubljana


Odgovor Objavljeno: 25 Dec 2007, 13:08 

Ja Ploki, mam tud isto izkušnjo. Pa ne glede na to kako ga obračam, vedn dobi ven tist tečen middle, čeprav ga v živo ne slišiš.
 
 
 
 
thelycandraven
Uporabniški avatar
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 315
Pridružen: 21 Avg 2007, 19:25

Odgovor Objavljeno: 01 Feb 2008, 13:13 

hey:) dobra rešitev, da posnameš svoj materjal in si ustvariš komad tudi če nimaš benda je eden izmed digitalnih multitrek recording komponent. Ena izmed njih je naprimer Boss BR-600, za katerega se trenutno zanimam jaz, ali pa Boss-Micro BR ali nekoliko večje izvedbe, ki vsebujejo tudi CD-pekač kot naprimer Boss BR-900CD, Boss BR-1200CD...itd...veliko različnih proizvajalcev ponuja razno razne digitalne snemalnike namenjene prav temu... http://www.portlandmusiccompany.com/desktoprecord.html
Ideja je v tem, da posnameš po stezah naprimer eno ali dve ritem kitari, bass linijo, večina njih ima vgrajeno ritem mašino, da si ustvariš komad, ki usebuje tudi linijo za bobne, in seveda solo kitaro. tudi produkcija, mastering, vse se opravi lahko direktno na 'škatli'. tudi, če naprimer nimaš bassa, imaš noter bass simulator, ki lahko kitaro spremeni v bass.na tak način, si kot one-nam band posnameš svoj lasten CD.Zadeva menda funkcionira odlično...poslušal sem primerke in nič me nebi zadržalo pri tem, da nebi mogel reči, da komadi niso bili snemani v pravem studiu..
večina digitalnih multitrek recorderjev ima tudi multiefekt processor in razne effekte že vgrajene noter, da kitaro direkt utakneš noter in lahko brez svojega feršta tudi snemaš/igraš na slušalke...ampak soundi so bl k ne obupni..če želiš posneti kitaro, ozvočiš box z mikrofonom, ga prilkopiš na svoj digitalni multitrek recorder in izklopiš efekte..do nekolikšne digitalizacije zvoka seveda pride, ampak stvar noro funkcionira!!

verjanta je da tudi one-man band ustvariš z LOOPERJEM (digitech, EHX, Boss, lexicon, bumerang....)ampak prvotna ideja looperja to ni..bi pa verjetno šlo, samo kar se tiče boben samplov, so bolj metromom kot bobni:)

veliko primerkov je na youtubu, cene pa niso ravno nizke.. Boss micro BR(žepna izvedba): cca200eur, Boss BR-600: cca350eur, Boss BR-1200CD cca 1200eur...itd..(sori k sam bosse navajam sam sm jih nekak najbl zagiku :P )
upam, da bo to kej pomagalo u zvezi s snemanjem tvojega kitarskega materjala icon_wavey
 
 
 
 
FelX
Uporabniški avatar
Administrator


Prispevkov: 6100
Pridružen: 19 Jan 2005, 17:03
Kraj: Celje, knežje mesto


Odgovor Objavljeno: 01 Feb 2008, 13:56 

Yamaha AW4416, AW1600 so uber boljse zadeve kot boss imo.. Rabljene dobis ze pod 1000€ ce ze hoces tak digitalni studio.

Js mam trenutno lexicon lambda - interface kr za na comp. in mi je super za tkole doma na hiter kej posnet. Ma tud fantomsko napajanje za mikrofon, pa razne uporabne finte.. Za 110€ kokr sem dal res dobis ful, sam se pod-a noter vstekam pa gasa.. Pol pa lahk na cubase-a snemas trackov do onemoglosti :)
Slika Bodi fül kül in postani podpornik foruma --> Slika
 
 
 
 
Lucas
Uporabniški avatar
gospodar strun


Prispevkov: 869
Pridružen: 16 Okt 2006, 20:41
Kraj: Istra


Odgovor Objavljeno: 29 Apr 2008, 18:08 

Zdravo!

Stvar je takšna, zadeva je bila že pogostokrat omenjena, ampak kaj dosti o temu pa vseeno nisem zasledil. Vsi uporabljate razne SM57, MD421, itd., meni pa je doma trenutno na voljo le large-diaphragm kondenzatorc od AKG, Perception 400. Do zdej sva z očetom za najine potrebe snemala le vokale in pa akustične inštrumente, in na tem področju se je mikrofon zelo fajn odrezal. Imam par dni, ko imam malo več cajta, zato sem mislil, da bi pa za spremembo posnel kaj z elektriko (električno kitaro).

Mikrofon imam nastavljen na srednjo pozicijo - cardioid, saj se mi to zdi še najbolj smiselno (ostali poziciji sta omni in pa osmica 8, s katero nimam kaj delati, saj imam samo en vir zvoka), low freq filter imam izključen (frekvence pod 300Hz), ampak ne slišim bistvene razlike, če je vžgan ali ne, seveda pa imam vključen tudi -10dB limiter (zaradi glasnosti ojačevalca pač). Na inputu od zvočne (M-Audio MobilePre) imam vhodni signal nekje med četrtino in polovico, odvisno, USB record na nastavitvah na računalniku imam tam nekje okoli 0 dB, da se izognem nagravžnemu digitalnemu clippanju. Aja, rad bi posnel clean / drive kanale HK Anniversary 20th, notri je vštekan MM Morse. Uporabljam pa Cubase SX3.

Problem je, da ne vem kako postaviti mikrofon, da bi dobil čimbolj realen zvok ojačevalca. Poskusil sem malenkost iz strani (gledano na zvočnik) in približno 10 cm stran od ojačevalca, probal sem varianto z 1 m stran od zvočnika, čisto malo postrani, za poskus sem probal tudi direkt na membrano (center, 10 cm od membrane), ampak ima morda malo preveč treblov.

Ne vem kaj bi bila najbolj optimalna rešitev, da bi dobil signal, ki ne bi bil ali totalno brez basov, ali s preveč trebli, premalo middli, in tak signal, da ne bo ne prenizek, ne previsok (pravzaprav ne vem kakšna je idealna krivulja za ritem in kakšna za solo kitaro, clean /drive ... ), seveda brez fercera.

Sem dobil posnetih par zvokov, ki so zadovoljivi, a še zdaleč ne tako vredu, kot so, ko jih poslušam direkt z ojačevalca.

Ko bodo denarci, nameravam vzeti kako SM57, ampak za zdaj imam na voljo samo tole in bi rad čimbolje zadevo izkoristil, da dobim vsaj solidne posnetke za demo par svojih komadov...

Hvala,
Lp Luka :peace:
 
 
 
 
Metropolis
Uporabniški avatar
od petručija ata


Prispevkov: 4831
Pridružen: 13 Mar 2006, 00:41
Kraj: Koper


Odgovor Objavljeno: 29 Apr 2008, 20:08 

Hm, kar se postavitve mikrofona tiče, bi ga jaz postavil vsekakor tik zraven in ne 1m stran od ojačevalca. Bolj, kot si pri centru zvočnika, bolj treblast je zvok in bolj, kot mikrofon odmikaš proti zunanjosti, bolj mehčaš zvok. Lahko ga tudi malo zamakneš, da ni pod pravim kotom na zvočnik...
Treba pa je sprobavat in imet koga zraven, ki špila, ti pa zvočnik prestavlaš. :D Že milimeter se lahko veliko pozna, zato je treba met živce in sprobavat.
 
 
 
 
Lucas
Uporabniški avatar
gospodar strun


Prispevkov: 869
Pridružen: 16 Okt 2006, 20:41
Kraj: Istra


Odgovor Objavljeno: 01 Maj 2008, 18:22 

Tole glede 1m stran od ampa sem mislil, ker sem nekje (tu ali na Planetaudio forumu) prebral, da pride fajn, če daš poleg dinamičnega še en kond. mic...
No tole torej odpade in mi preostane le probavanje... hvala :wink:
 
 
 
 
Metropolis
Uporabniški avatar
od petručija ata


Prispevkov: 4831
Pridružen: 13 Mar 2006, 00:41
Kraj: Koper


Odgovor Objavljeno: 05 Maj 2008, 16:29 

Ja, to pa itak. Temu mu pravimo snemanje t.i. "placa" oz. prostora po slovensko. :mrgreen:
Tudi bobni se lahko snemajo na enak princip. Ko sem jst nazadnje snemal, smo dal kondenzatorca mal v zrak, kak meter in pol od tal, pa mal smo stvari prinesli v komoro, ker je nekaj preveč donelo...
 
 
 
 
Lucas
Uporabniški avatar
gospodar strun


Prispevkov: 869
Pridružen: 16 Okt 2006, 20:41
Kraj: Istra


Odgovor Objavljeno: 05 Maj 2008, 17:22 

Mhm :D
Ja nič, bo treba kakšno knjigo o tem vzet v roke pa se kej bolj resno lotit snemat, samo kaj ko ni cajta :lol:
Do zdej sem itak večinoma vse kar se tiče elektrike snemal prek simulacij in diskretnejših variant, dejanskih izkušenj je bilo pa bore malo...
No, hvala za pomoč icon_wavey
 
 
125 prispevkov • Stran 3 od 91, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9
 
 
Pojdi na: