*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
7 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Tejč
one man band


Prispevkov: 88
Pridružen: 25 Maj 2008, 16:42

Odgovor Objavljeno: 08 Feb 2010, 14:32 

MAKE SONGS

Skoraj vsak band začne s pisanjem pesmi. Če ste torej band, ki želi delati avtosrko glasbo je tukaj nekaj osnovnih nasvetov kako narediti svojo pesem. Najprej je treba vedeti v kakšnem stilu boste delali. Ali gre za Metal, Pop, Rock, Punk etc. Seveda to ni nujno in lahko naredite »kar nekaj« kar je na koncu tudi lahko dobro. Opredelitve so važne zaradi tega, da veste kako se kaj igra in kako so pesmi sestavljene. Jaz sicer še vedno podpiram to, da igraš to kar ti je všeč in da sam sebi narekuješ ideje ampak pri vsem tem seveda upoštevaš čimveč drugih žanrov, ker ti le ti pomagajo pri pisanju. Prvi problem, ki se vedno pojavi pri prvih pesmih je to, da ima skupina en dober del oz. en dober »riff« in je vsem tako všeč, da ga ponavljajo cele tri minute. Če je vam tako hudo všeč še ne pomeni, da bo poslušalcem tudi. Izredno pomembno je, da veste kdaj ste naredili dober komad, še bolj pomembno pa je, da veste kdaj ste naredili slab komad. Razumem, da je vaša pesem vaš otrok in da bo vedno najlepši ampak veliko bendov si ravo tukaj zapira oči. Če ste naredili pesem, ki je precej slaba in to vidite, je to dobro. To pomeni, da ste napredovali nivo višje, saj zdaj veste kaj je slabo. Ko torej imate en del, dva dela ali celo pesem narejeno jo probajte analizirat s stališča poslušalca. To pomeni, da se zavedate, kdaj mora pesem priti do vrhunca, kdaj pesem lepo plava. V sami pesmi ne pokažite vsega takoj na začetku, ker bo pesem kasneje postala dolgočasna in se nebo v njej več nič zgodilo. Predstavljajte si pesem kot film; bi še vi gledali naprej, če bi že takoj zvedeli konec in celo zgodbo?
Za tiste, ki pe ne veste; osnova v pesmi so Intro (uvod),Verse (kitica), Bridge (most), Chorus (refren) in Outro (zaključek). To ne pomeni, da morate zdaj vsako pesem delati točno tako, lahko je pesem tudi brez mosta, lahko se začne takoj z refrenom. Pomembno je samo zato, da imate predstavo kaj je kaj in kje je kaj. Lahko dodate še popolnoma X dele, saj vas glasba nikjer ne omejuje. Najbolj popularna postavitev je seveda; intro, kitica, bridge, refren, kitica, bridge refren, solo, refren, refren in konec. Surfanje med temi je pa najbolj zanimivo in prepuščeno vam. Lahko dele obračate po želji. Sčasoma boste dobili občutek kaj paše kam. Pazite na to, da se določeni deli na ponavljajo preveč in da ne trajajo predolgo, ker lahko pesem hitro postane dolgočasna. Aranžmaji so izredno važni. V preprosti razlagi; aranžma je postavitev pesmi, ko že recimo imate dele in vam nekdo pove kako jih zaigrajte, kako dolgo jih igrajte, kakšen je vrstni red, kje vstopi določen inštrument, kakšne bodo vokalne linije, kje pride solo in še in še.
Pesem je lahko dolga po želji, glejte na to, da nebo prekratka ali predloga v smislu poslušanja; pesem lahko traja 10min pa se zna zgoditi da bo prekratka medetm ko je lahko neka pesem dolga le 1min in je že tečna in predolga. Premislite kje bo kakšen del v pesmi, kakšen bo tempo čez celo pesem, kakšni bodo bobni v določenem delu, kakšne bodo kitare, vokali etc. Pesem bo brezvezna, če bo bobnar igral nonstop enak beat in niti malo spremenil ritma. Bodite pozorni na to, da je vse lepo odigrano, da je vse točno in da se vse lepo sliši, ne pa da je pesem totalni kaos in se nič ne razloči. Umetnost je v tem, da to kar igrate odigrate 100% ne pa da igrate preko sebe in je vse skupaj za en k*rac!
Poslušajte čimveč drugih pesmi vseh žanrov. Ne omejujte se v en stil, ker vam bo to zapiralo pot v nekaj novega. Tako boste samo kopija drugih bendov. Analizirajte pesmi drugih izvajalcev, ki so vam všeč in bodite pozorni kako oni menjavajo dele in kako gradijo pesem. Začnite počasi in se o pesmi pogovarjajte in najdite skupno pot, ker ni nujno, da bo vsem všeč to kar je vam. Vedno dodajte svoje ideje in predloge ampak jih ne silite! Vi slišite nekaj, kar drug član ne in obratno zato se o pesmi čimveč pogovarjajte in predlagajte drug drugemu kaj bi lahko naredili. Skušajte napisati čimveč pesmi in jih poslušajte, da boste ugovotili katera je res dobra, katera je slaba in se pri tem pogovarjajte zakaj je ena pesem dobra, druga pa slaba. Za vedno si zapomnite naslednjo frazo; »Če vam nekaj ni všeč, še ne pomeni da je slabo!« Zato večino omejenih glasbenikov nima pojma o drugi glasbi kot o svoji in posledično rečejo, da je to slabo. Tipičem primer bi bil kakšen tr00 metalec, ki bo rekel, da je Lady Gaga za kurac, ker pač njemu ni všeč. Nikoli se ne ozirajte na to kaj vam drugi rečejo glede glasbenega stila, poslušajte to kar je vam všeč in če nekdo reče, da je nekaj slabo mu ni treba takoj verjeti ampak si dajte možnost in sami precenite. Tako se boste sčasoma naučili s katerim glasbenikom lahko relano in objektivno debatitare. Meni marsikaj ni všeč, vem pa da je dobro.
Naredit prvo pesem in jo poslušajte ter analizirajte. Poiščite kakšnega prijatelja, ki veste, da vam bo realno povedal svoje mnenje. Vaši starši niso merilo za to, njim bo vse všeč zato in odpadejo. Pokažite oz. odigrajte svojo prvo pesem prijatelju, ki je objektiven in vam naj poda mnenje. To storite z nekaj več različnimi prijatelji in tako pridobite zunanje mnenje. Na podlagi tega boste dobili nekaj smernic kako naprej in kako napisati še boljše pesmi.
 
 
 
 
PaulDila
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 464
Pridružen: 28 Feb 2010, 17:32
Kraj: Nm/Lj


Odgovor Objavljeno: 03 Mar 2010, 22:08 

Fajn. Čeprav se že malo manj kot dve leti učim kompozicijo, me take zadeve še vedno inspirirajo :)
 
 
 
 
Borut
Uporabniški avatar
doniral2010
doniral2010


Prispevkov: 9582
Pridružen: 13 Avg 2004, 09:20

Odgovor Objavljeno: 12 Mar 2010, 22:40 

ne kopiraj avtorskih del iz drugih forumov: http://www.pipenbaher.com/forum/viewtopic.php?t=3184
 
 
 
 
Mike
one man band


Prispevkov: 89
Pridružen: 16 Jul 2009, 20:24

Odgovor Objavljeno: 12 Apr 2010, 09:52 

Borut; ni panike, saj to je mišljeno, da čimveč muzičarjev to prebre tako da mene sploh ne moti če se še pri tebi pojavi.
 
 
 
 
Borut
Uporabniški avatar
doniral2010
doniral2010


Prispevkov: 9582
Pridružen: 13 Avg 2004, 09:20

Odgovor Objavljeno: 16 Apr 2010, 21:32 

mene pa. Ker nočem pač da je nek clipboard
 
 
 
 
hammett_k
Uporabniški avatar
bodoča legenda


Prispevkov: 568
Pridružen: 20 Jun 2007, 21:46

Odgovor Objavljeno: 09 Avg 2010, 18:33 

ne vidim nič slabga v copy paste-u ... če je le ta v dobrem namenu

drugače pa je tole zelo dobro čtivo!
Fly with your wings-Dean
 
 
 
 
redmax
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 301
Pridružen: 15 Avg 2004, 20:48
Kraj: Celje


Odgovor Objavljeno: 13 Avg 2010, 15:39 

Borut napisal/-a:
ne kopiraj avtorskih del ..

tudi to je del tega, kako nastanejo nekatere skladbe (vse v kontekstu) icon_e_biggrin
This sentence will be read in 2 seconds and forgotten in 3
 
 
7 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Pojdi na: