[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/bbcode.php on line 112: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead
kitarist.si • Poglej temo - Kako ugotoviti akorde v pesmi
*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
6 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
tsarrock
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 230
Pridružen: 13 Jun 2011, 18:30

Odgovor Objavljeno: 15 Jul 2013, 15:12 

Zdravo! :)

Mene pa zanima... ali je mogoče ugotoviti vse akorde v pesmi po teoriji, če veš ključ pesmi. Velikokrat se mi zgodilo, da je kdo v bendu predlagal, da bi zaigrali eno pesem. Prvi akord sem še po posluhu, pa še mogoče kakšnega izvlekel, vendar se mi je ponavadi zgodilo, da sem slej ko prej zmrznil. Me zanima, če kdo ve kakšno teorijo, po kateri lahko ugotoviš vse akorde?

Res je, da se da tudi po posluhu, samo moraš imeti veliko kilometrine in dober par ušes.
Zanima me pa bolj teorija.


lp
P.S.:Sicer sem nekaj gledal YT in po internetu "chord progressions theory", vendar nimam še čisto vse razjasnjeno v glavi. :roll:
 
 
 
 
kole
Uporabniški avatar
bodoča legenda


Prispevkov: 622
Pridružen: 21 Jul 2009, 22:09
Kraj: LJ


Odgovor Objavljeno: 15 Jul 2013, 15:47 

Kako to misliš, pogruntati akorde v komadu po teoriji? To je absurdno... Razen če misliš, da pogruntaš key note vsakega akorda, potem pa probavaš vse variacije samega akorda, da najdeš tapravega. Le tu jaz vidim kakršnokoli vezo s teorijo.
 
 
 
 
tsarrock
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 230
Pridružen: 13 Jun 2011, 18:30

Odgovor Objavljeno: 15 Jul 2013, 16:13 

Ja tudi to je možnost, zato sprašujem... ali je to sploh možno ugotoviti s teorijo? Kako potem vi "ugotavljate akorde", po posluhu predvidevam...
Zanimajo me načini... Koliko je načinov (če so sploh), da lahko "ugotoviš akorde" v pesmi, če jih ne veš na pamet?
 
 
 
 
blah
Uporabniški avatar
ata vsega kitarskega


Prispevkov: 4418
Pridružen: 20 Nov 2007, 15:49
Kraj: Maribor


Odgovor Objavljeno: 15 Jul 2013, 18:17 

Ko boš dovolj dolgo igral boš točno vedel kateri akord kako zveni, kje se kateri ton nahaja in kako zveni (vsaj osnovne odprte jaz takoj slišim)... Ni tu teorije...
 
 
 
 
Jackie
Uporabniški avatar
kitarski heroj


Prispevkov: 1042
Pridružen: 04 Mar 2012, 18:19
Kraj: Pohorje


Odgovor Objavljeno: 15 Jul 2013, 22:46 

 
 
 
 
kitkat
terasna legenda


Prispevkov: 136
Pridružen: 10 Sep 2009, 11:16

Odgovor Objavljeno: 14 Avg 2015, 09:26 

Za vsak ton melodije lahko igraš svoj akord, vendar je to bolj izjema (akordično igranje melodij v jazzu, na primer) - to obravnava poglavje o harmonizaciji lestvic. Harmonizacija s četverozvoki za durovo lestvico po stopnjah od I. do VII. (za primer naj bo C dur) je Cmaj7, Dm7, Em7, Fmaj7, G7 (dominantni septakord), Am7, Hdim7, podobno je pri molovih ter ostalih lestvicah. Ker pa se melodija ponavadi nekaj časa zadržuje v enem delu (modusu) lestvice, šele potem preide v drugega, je pametno v tistih taktih pač obdržat en akord, pri prehodu v drug del pa ga spremeniš. Najpomembnejši so akordi glavnih stopenj (I, IV, V - recimo v C duru Cdur, Fdur in Gdur). Ni pa nujno, da igraš točno te akorde - lahko uporabiš njihove paralele, substitute, elipse itd, praktično lahko igraš katerikoli akord, dokler podpira melodijo (Joe Pass ima en video na to temo). Sicer pa itak obstajajo nekatere ustaljene progresije akordov, zato si jih je pametno ogledat in se jih naučit.
Če imaš preprosto melodijo v duru s tremi akordi, so to ponavadi I, IV in V - če recimo ugotoviš, da je en akord v nekem delu melodije Fdur, potem sta ostala dva C in G (v tem primeru je F subdominanta), če je tonika, sta ostala dva B in C, lahko pa sta B in Es (tokrat je F dur dominanta, se pravi V. stopnja). Vse skupaj se malce zakomplicira, če je v melodiji sekundarna dominanta, ker imaš takrat akord, ki ga v harmonizaciji uporabljene lestvice ni.
Po mojem je najbolj pametno, da si zapomniš najpogostejše progresije akordov, potem se pa naučiš konkretne akorde za najpogostejše tonalitete (recimo progresija I–V–vi–IV za C dur je C, G, Am, F; za F dur je F, C, Dm, B itd. )
 
 
6 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Pojdi na: