*
designed by Viva La Echo
   
 
 
 
 
   
 
5 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Robi Rob
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 438
Pridružen: 14 Apr 2010, 16:50

Odgovor Objavljeno: 07 Sep 2016, 20:36 

zadeva je naslednja. imam in igram lampaško glavo s 4imi el34 lampami, a zelo dobro se spomnim, da je prejšnja glava (isti model), ki sem jo imel, imela veliko več puncha in low enda, pa tudi breakup se je prej zgodil (ne spomnim se, ali so bile tam 6l6). še kar profesionalno sem zdaj pomeril lampe (pre in power) in kažejo precej dobre (skoraj nove) vrednosti. powerlampe so tudi lepo uparjene. tako da sem začel razmišljat, da je pa morda bias na premalo nastavljen (preveč cold, premalo hot). spomnim se, da sem bil enkrat pri modelu, ki je igral glavo engl 100w in ji kar sproti nastavljal bias (vrtel pot, mi pokazal kje je min in kje max), brez voltmetra.
torej ali bi bilo možno bias nastavljat tako po ušesu? ko se ti zdi da ga je premalo/preveč, z notranje strani na vezju obrneš potenciometer biasa malo (po uri) nazaj/naprej*?
ali pa da bi amp biasiral po ušesu od minimuma dalje... *minimum je torej do konca odvit bias pot v smeri urinega kazalca, maximum pa obratno?
vprašanje pa je tudi, kakšna tolerančna območja imajo bias poti ojačevalcev zadnjih 20 let (samo te sem igral). torej ali lahko sam štelaš pot levo desno, pa te nima za skrbet, da bi kaj skuril (kot pravijo da je pri peavey jsx), ali pa je že za las majhna sprememba na bias potu lahko udarec za lampe, varovalko, transformator in tvojo samozavest

še bias pot na mojem ojačevalcu (moder krogec)
Slika
Tukaj je prostor za vaš oglas
 
 
 
 
ferenc
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 214
Pridružen: 03 Apr 2014, 19:48

Odgovor Objavljeno: 08 Sep 2016, 09:57 

lp,

nisem elektrotehnik, a po glasu nikakor ne boš mogel tega nastavljati.

Poglej, najdi nekoga okoli sebe, ki je štromar in naj ti z voltmetrom pomeri vrednosti na plati in potem zračunaj kolik mora biti tok (?) čez ta pot (karkoli se pač meri, tok najbrž). Potem po forumih poglej priporočene vrednosti in nastavljaj okoli tistih toleranc. To je dejansko 10 minut dela, sam sem vedno samo zraven, ker me elektrika in šnopc samo treseta in čisto nič drugega. Tko da to delajo drugi. Seveda lahko tudi sam pomeriš, če si iz LJ, ti jaz lahko dam multimeter za to, sam ne se fentat.

Torej: odgovor je ne (lahko samo skuriš kaj če bo preveč, lampe so kar drage), najdi si lokalnega štromarja in mu daj za pir. Saj on bo znal pomerit.

Za zvok pa: pokliči TRM in naj ti svetuje glede na zvok, ki ga hočeš, za firmo in točen model lampe (6l6 je cela družina lamp, vključuje tudi druge variante lamp, ki so recimo 6l6 ampak imajo druge karakteristike).

f
 
 
 
 
Robi Rob
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 438
Pridružen: 14 Apr 2010, 16:50

Odgovor Objavljeno: 08 Sep 2016, 13:01 

zivjo, hvala za tvoje sporočilo icon_e_biggrin

ja, tudi jaz nisem elektrotehnik, ampak samo nekdo, ki ga ampi, lampe in sound zanimajo, pa ne bi rad vsakič znova (tedensko) hodil do raznih meni predragih serviserjev (30eur/uro), ko bi želel pomerit kako lampo, jo menjat ali pa kot je naslov te teme, štelat bias. in se sam zdaj malo lotevam tega z zdravo kmečko pametjo.
lampe zdaj znam pomerit, tako da to mi olajšuje precej dela. kot update na svoj prejšnji post pa lahko napišem, da sem bias za izboljšan sound nastavil sam (in brez pripomočkov) in amp zveni res boljše in kot je treba.

bom pa tukaj napisal, kako sem se lotil vsega skupaj, kako razmišljal in kakšne rezultate dosegel. bro science

amp je 100w in ima notri 4 el34 lampe ter 5 premp 12ax7 lampic. enkrat sem ze imel ta model in mi je delal ful boljse. imel je dinamičen bas, punch in krasen lampaški lead. na tem ampu (isti model), ki ga imam sedaj, pa je bil vedno nek flabby bas, pač pomanjkanje nečesa. in sem malo menjal preamp lampice, ampak ni bilo efekta. potem sem prebral, da pomanjkanje basa je velikokrat problem v powerlampah. tako da sem potem pomeril vse lampe, ampak vrednosti so kazale, da so powerlampe še na 75%. torej sem vedel, da ni drugega kot bias. spomnil sem se, da je enkrat nekdo pred mano na svojem 100w englu obračal (z ravnim izvijačem) bias pot čisto preprosto, ker mu sound ni bil všeč. in ni nič skuril in podobne zgodbe - sem bil zraven.
pač potem sem bral, kako se obnaša bias pot. v smeri urinega kazalca zmanjšuješ tok čez lampe, v obratni smeri ga povečuješ. ko narediš spremembo na bias potu na več toka, prekontroliraj lampe, da ne žarijo rdeče in če bi, nemudoma ugasni ojačevalec. torej basic menjava lamp po kmečki logiki: daj uparjene lampe v amp (lahko so minimalna odstopanja med njimi), bias na minimumu ali malo čez, potem pa počasni inkrementi za malo bolj v obratni smeri urinega kazalca (povečuješ tok skozi lampe) in poslušaš vedno znova kako se sound spreminja (ter preverjas da lampe ne bi žarele). seveda to delaš na povsem ugasnjenem ampu in nikoli z obema rokama ne šariš po vezju (tudi ko je amp ugasnjen lahko drži napetost od prej). to proceduro ponavljaš z ugašanjem in prižiganjem ampa vedno znova, za vsak inkrement.
pri meni je bilo tako. bias je bil kot na 1, potem sem ga v smeri ure dal malo naprej (2) in še malo zmanjšal tok, da sem videl, kaj se bo zgodilo. potem pa ga dal nekje na sredino (med min in max nivojem), saj se mi je tudi po logiki to zdela točka, kjer ne bo nič pokalo (3). imajo gotovo te malo boljši ampi neko tolerančno območje. sound je zdaj tak kot mora biti, bas in drive na basu se je vrnil, lampe žarijo normalno. in kar je najpomembneje: preživel sem
Slika

dont try this at home
Tukaj je prostor za vaš oglas
 
 
 
 
ferenc
vzhajajoča zvezda


Prispevkov: 214
Pridružen: 03 Apr 2014, 19:48

Odgovor Objavljeno: 08 Sep 2016, 16:30 

kolikor je meni profi elektrotehnik razložil (soforumaš, bivši soigralec v bandu), boš prej skuril lampo, ne da bo takoj šla. Narobe sem se izrazil. In pa glede na moj primer s edefinitivno sliši razlika med res kvalitetnimi lampami in nekimi cheap (če so nove še boljše), poleg samega biasa.

Pa če imaš samo 1 pot je malo hecno, prvič vidim samo enega - običajno je pot za par lamp. No, eni imajo pa pač auto bias, tko da ni nemogoče najbrž.

Lampe same moraš meriti na psoebni napravi, samo z multimetrom ne gre, tko da ne vem kaj si ti delal ;). Lahko pa meriš tok, ki gre vanjo in to je v bistvu bias, koliko neka lampa "vleče toka". Ker so specifikacije v mejah neke tolerance moraš pač ročno to delati in v priporočenih tolerancah proizvajalca.

Optimalen bias pa določih glede na napetost na sami PCB plošči (mislim da se temu reče katodna (anodna?) napetost) in potem s formulo izračuaš primeren tok za lampe (ali pa pač vzameš proizvajalčeve cifre).

http://www.aikenamps.com/the-last-word-on-biasing

v glavnem: dejansko rabiš samo multimeter, formulo (ali tolerance proizvajalca) in mirno roko, da ne povzročiš stika ko meriš. Sem bil zraven, rajš samo gledam. Daj vaškemu elektrotehniku za en pir pa bo, nikakor ne rabiš an servis za to (nove lampe pa pač kupiš, sam vedno pri TRM).

f
 
 
 
 
Robi Rob
Uporabniški avatar
reverb fanatik


Prispevkov: 438
Pridružen: 14 Apr 2010, 16:50

Odgovor Objavljeno: 08 Sep 2016, 17:57 

imam posebno mašino za merjenje lamp sposojeno in se zabavam malo z meritvami raznoranih lamp. fun stuff

jaz sem pa mislil, da je vedno samo en bias pot v ojačevalcu. ne vem, se moram poglobiti še malo v to. kolikor pa sem zasledil, pa so referenčne in priporočljive vrednosti za nastavitev biasa 30-40 miliamperov.

rabiš mirno roko ja, čeprav bi imel jaz osebno vseeno raje še kakšne začitno-neprevodne rokavice gor, za vsak slučaj.

tko da ferenc če imaš kakšen ojačevalec, kjer bi si pomeril lampe in/ali nastavil bias, ti lahko jaz vse naredim gratis zdaj ko "znam" 1bralec
Tukaj je prostor za vaš oglas
 
 
5 prispevkov • Stran 1 od 1
 
 
Pojdi na: